Photo credit:

Bilder, bilder och åter bilder. Gratis!

Att jaga bilder för mock-ups eller (värre) färdiga sidor är inte helt lätt. På sistone har det dykt upp saker som gör det lättare.

Om du jobbar med webb har du säker någon gång suttit och jagat bilder. Det känns märkligt att det skall vara så vårt att få tag på en bra bild i denna tid av visuellt överflöd. Vill man dessutom undvika jönsiga stock-foton så blir det svårare och skall de dessutom vara CC0 så är det nästan omöjligt.

Men, detta problem är på god väg att bli ett minne blott.

DIY

Google låter dig numer ange CC-licens som sökparameter. På flickr kan man söka i The Commons och hitta en hel del fint.

Få hjälp

Men bäst av allt är ändå webbplatsen Pexels.com som hämtar bilder från de i sin tur fantastiska Gratisography, Unsplash mfl och gör dem sökbara. Eller varför inte TheStocks.im som gör exakt samma sak och med i stort sett samma bilder.

Ett annat bra val är StockSnap.io som även de vaskar fram CC0 bilder och gör dem sökbara.

Avatarer

Ett annat kärt problem är att få tag på vettiga avatarer att jobba med i designförslag, mock-ups etc. Ett tag genererade jag alltid några från Face Your Manga men det blev lite enahanda.

Så när jag häromdagen upptäckte uiFaces blev jag så glad att jag genast donerade min egen avatar till allmänhetens bästa.

Se nu för gudars skull till att använda dessa i kombination med uiNames så att jag slipper se fler slarvmissar i framtiden.