6 min läsning

Sex webbtermer att hålla koll på sommaren 2024

Vill du ha något kul att prata om vid grillglöden i sommar?

Skrivet av
Kristoffer Yi FredrikssonDigital strateg6 jul, 2024

Torment Nexus

Det här uttrycket började som ett skämt på Twitter och poppar upp allt oftare när någon “skön snubbe” i Silicon Valley bestämmer sig för att bevisa sin totala brist på självkritik. Det senaste exemplet är när Sam Altman, säljchef på OpenAI (företagsklustret bakom ChatGPT), gav sig på att återskapa chatboten från filmen Her.

Enshittification

Just nu är det många som undrar hur det kommer sig att Google blir allt sämre som sökmotor, medan ChatGPT blir allt bättre och billigare. Svaret finns i enshittification-teorin som går ut på att tjänster går igenom tre faser, 1 skapa nytta för vanligt folk, 2 skapa nytta för annonsörer, 3 krama musten ur både vanligt folk och annonsörer. Google är i fas tre, medan ChatGPT ligger i fas ett.

Home Cooked app

En sak LLMs (Large Language Models) är fantastiskt bra på är att hjälpa till med att skriva kod. Detta i sin tur börjar redan leda till att folk kan skapa sina egna, extremt nischade, appar. Jag har till exempel byggt en som visar hur långt hemifrån jag är. Vi har en snabbkurs för dig som vill komma igång och bygga enklare appar gratis. Här kan du ta del av Maggie Appletons presentation på ämnet.

Bläckfiskar

Vad händer om vi faktiskt lyckas skapa en artificiell intelligens? Det vill säga en algoritm som blir medveten och får egna mål här i livet. Vad innebär det ens att ha ett medvetande? Hade vi kunnat kommunicera med en sådan? Här kommer bläckfiskarna in i bilden.

Om vi bara utgår från oss själva blir det svårt att slå fast vad det verkligen innebär att vara medveten, det är först om vi kan jämföra oss med annat medvetet liv som vi kan börja fastställa hållbara tester för vad medvetande innebär, och bläckfisken är en bra kandidat att börja med.

Den som tycker kopplingen mellan bläckfiskar och artificiell intelligens låter intressant kan göra sig själv en tjänst och läsa boken The Mountain in the Sea i sommar. Helt ärligt så kan alla som gillar att läsa böcker göra sig själva den tjänsten, och inte bara i sommar.

Vallgravar

En vallgrav, eller moat på affärsengelska, betyder att man har något som ens konkurrenter inte har. Det kan vara unikt innehåll, vad alla strömningstjänster slåss om, starka varumärken, Nintedo med Zelda, Mario, Animal Crossing, Pokemon och så vidare, ett geografiskt läge, bara på Öland kan du besöka både Böda och Tingstad Flisor.

Eller så kan man skapa en vallgrav genom att låsa folk ute från det man har, patentera hur ett rakblad fästs vid hyveln, göra det krångligt att byta tjänst, eller inte ge andra tillgång till de system man själv kan använda.

Det intressanta är att dagens “ai” inte har någon vallgrav. Transformer modellen (utmärkt pedagogiskt förklarad här) är öppen för alla. Datan som OpenAI, Google osv tränar sina modeller på ligger också öppen för alla, även om man måste vara villig att ge sig in i en moralisk gråzon för att verkligen använda den. Så vadkommer att hända om tre år när pengarna börjar sina, och det är dags att räkna hem investeringen?

Luddit, från engelskans Luddite

I över ett decennium gick jag runt och fnös “Luddit” åt folk som tyckte teknik var krånglig eller farlig. Ludditerna har framställts som ett gäng teknikhatare som saboterade vävstolar i industrialiseringens gryning. Men efter att jag lyssnat på en intervju med Brian Merchant föll fjällen från mina ögon och jag insåg att sanningen var betydligt mer komplicerad och att Ludditerna inte alls var emot tekniska framsteg. En Luddit slogs för att vinsterna från automatisering skulle komma hela samhället till gagn, slogs och förlorade.

Frågan är hur vi skall få en framtid med hemlagade appar att vinna mot en enshittification-driven Torment Nexus vision. Vi har ett behov av vindbryggor så att vi kan övervinna vallgravarna och det behövs lagar för detta.

Och glöm nu inte att läsa The Mountain in the Sea.