Övervakningskapitalism
De senaste två -tre månaderna har termen “surveillance capitalism” dykt upp i mina flöden några gånger. Jag trodde att det var en sedan länge vedertagen term så nog blev jag förvånad när det visade sig att den är rykande färsk, boken om termen av hjärnan bakom är inte ens publicerad när jag skriver detta.
Shoshana Zuboff, hjärnan bakom, har ägnat sin karriär på Harvard Business School åt att studera digitaliseringen och dess individuella, organisatoriska och sociala konsekvenser, samt hur den förhåller sig till kapitalismens historia och framtid. I en intervju med The Guardian[1] säger hon att ett av syftena med den nya boken är att identifiera och ge namn åt en samling nya företeelser, och en av dem är just övervakningskapitalism.
Som jag fattat det (jag har ännu inte läst boken) så är övervakningskapitalism det som Google var först med och Facebook, Amazon med fler har tagit efter, att samla in så mycket data det bara är möjligt om “användare” för att sedan göra pengar av den datan, oftast genom att sälja riktade annonser.
Efter att jag börjat tänka i dessa termer så har en rad intressanta samband blivit tydliga.
Ta till exempel kreditkortsföretagen. Hittills har de sålt vidare all den data, om våra inköpt och skulder, de suttit på till övervakningskapitalistiska företag. De företagen har sedan kunnat foga den till våra ständigt växande profiler och dessutom använda datan till att generera helt ny data om oss.
Det kommer förmodligen bli slut på det.[2]
Eller Apple och deras finansiella problem.
Tim Cook har länge, omedvetet eller medvetet, skrutit om att Apple är ett företag i den gamla hederliga kapitalistiska skolan. Deras enorma ekonomiska tillväxt har byggt på klassiska metoder som väloljad supply chain, pressade priser på tredjepartskomponenter men ökade priser på den förädlade produkten (iPhone), och insteg på nya marknader. Att samla in data om användare och slå mynt av den har gång på gång fördömts.
Och så avstannade tillväxten vilket gav förväntad effekt på aktiepriset. I skrivande stund har Apples market cap halkat efter Google, Microsoft och Amazon, där två tveklöst är övervakningskapitalistiska, och Microsoft förmodligen är det.
Vad Apple gör härnäst ska bli intressant, kommer deras rekrytering av Googles föredetta chef för sök och AI att ge samma effekter som när Facebook anställde Sheryl Sandberg? Eller lyckas de dra ett ess ur rockärmen och presentera en ny fantastisk produkt som tar världen med storm?
Vi får se.
Fram till dess ska jag läsa Shoshana Zuboffs bok “The Age of Surveillance Capitalism
The Fight for the Future at the New Frontier of Power”