Gör en AI Policy
Enligt Internetstiftelsen så har 29% av svenskar över 18 år använt sig av ai* och av dem har 22% främst använt det för sitt jobb. De företag jag hjälpt med att ta fram ai policy, eller ställa ai-diagnoser har haft betydligt högre siffror än så. Mellan 90-100%
Nu har det varit företag inom kunskapssektorn, och bara det faktum att de fattat beslut om att ta in extern hjälp redan nu för att prata om ai visar att de förmodligen ligger en bra bit före den stora massan.
Jag ska även iväg och hålla föreläsningar om ai på ett stort internationellt företag där den officiella policyn är att all användning av ai är förbjuden. Det kan vara lätt att fnissa åt det, men min kvalificerade gissning är att det handlar om att ledningen vill ta fram en gedigen policy, som ska funka för alla olika avdelningar och roller, i alla olika länder, och att fram tills dess så är det tvärstopp. Jag kan förstå det.
Jag rekommenderar alla företag att ta fram en policy för hur ai kan användas på jobbet, för jag är övertygad om att det finns någon som gör det oavsett.
Som läget ser ut just nu så är det väldigt viktigt att ha interna processer för att experimentera och dela med sig av insikter. Om folk sitter och smyger med sitt användande så lär de inte vara så benägna att berätta om tips för sina kollegor.
Nu låter det kanske väldigt stort och skrämmande det jag skriver, interna processer, policy, kunskapsdelning, men det behöver inte vara så stort till en början. Att bara prata lite kring ai på ett måndagsmöte är ett bra första steg. Att antingen säga “Frihet under ansvar” eller “Nej, vänta tills vi har en policy” räcker.
Sen tycker jag att man ska ta in någon som hjälper till med att besluta vad som är okej, och vad som är förbjudet. Men framför allt någon som kan höja kunskapsnivån om vad ai är idag. Hur det fungerar under huven. För det är faktiskt inte så svårt.
Jag anser att man bör ha en förståelse för hur neurala nätverk, latenta rum, och transformers är och fungerar som ligger i nivå med vad de flesta vet om hur människokroppen fungerar. Det tar bara en halvtimme att förklara det på ett lättbegripligt sätt. Sen kan man diskutera styrkor och svagheter. Sen kan man besluta vad som är okej, och vad som inte är okej.
Jag hjälper gärna till, och det finns det andra som också gör. Men ta tag i detta så ni slipper pinsamma blunders som den när Humane presenterade sin ai-pin för världen, och den dels ljög om var en solförmörkelse skulle äga rum, och dels grovt överskattade näringsinnehållet i en näve mandlar.
Vill du ha vår hjälp med att ta fram en policy, eller att vi håller en kunskapshöjande föreläsning så kan du kontakta Mattias eller skicka en förfrågan via vårt kontaktformulär i botten av sidan.
*Internetstiftelsen definierar ai så här: “AI eller artificiell intelligens är ett samlingsnamn på datorprogram och verktyg som på olika sätt är gjorda för att likna mänskligt tänkande. Det handlar till exempel om att datorn ska kunna resonera och planera, kunna lära sig av ny information och mycket annat.“
Jag definierar det så här.